13 juni 2022 

Mineralen bar

Hier bij de Abma Hoeve hebben we een mineralenbar, de meeste informatie over de inhoud hiervan heb ik via internet gevonden (pure horse, facebookpagina Denken Over Paarden, google etc..; waarschijnlijk hoe jij hier ook nu ook komt.)  Zowel voor mijn klanten, als voor mijn gasten hier in het paddock paradise, maar ook voor de bezoekers van mijn website heb ik besloten te delen wat ik in de bar beschikbaar heb en waarom ik deze keuze heb gemaakt. En misschien ook interessant waarom een mineralen bar. 

Als eerst; waarom? 

Paarden in vrijheid hebben toegang tot mineralen, zij vinden deze in kruiden, planten, bomen, in modder, door te likken aan stenen in de grond.. en zelfs door het opeten van klei. Onze paarden in gevangenschap, hebben deze toegang niet (of in ieder geval minder) om te voorkomen dat ze eventuele tekorten zouden oplopen bied men mineralen aan. Ik heb deze van ons besloten mineralenbar te noemen. (en daarnaast zit een kruiden en likstenen buffet, maar die behandel ik in een later blog) 

Producten in de bar;

  • KELTISCH ZEEZOUT

Bevat essentiële mineralen en sporenelementen en in verhouding veel magnesium. Het wordt gewonnen uit kleigrond in Frankrijk en wordt ook wel Sel Gris genoemd, vanwege de grijzige kleur. Dit zout ontstaat doordat zeewater door verschillende kanalen, moerassen en kleibekkens loopt. In het ritme van de natuur ontstaat dan langzaam dit zout dat met een speciaal gemaakte houten trekker van de bodem wordt geschraapt, net als de Kelten dit duizenden jaren geleden al deden. Na het uitlekken wordt het direct verpakt en het blijft altijd een beetje vochtig. Je kunt het zien als ‘levend’ zout met een unieke verhouding aan mineralen en sporenelementen.

  • IJSLANDS ZEEWIER

Is een uitstekende sporenelementen en mineralen leverancier. Het is rijk aan calcium, natrium, ijzer, jodium en vitamine C en E.  Ons zeewier is grof gehakseld, zodat het minder snel oxideert bij blootstelling aan licht, zuurstof en vocht. Goed te combineren met Keltisch zeezout.

  • DIATOMEEËNAARDE

Deze ‘aarde’ bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes en bevat behalve veel silicium ongeveer 15 andere sporenelementen. Ik heb gekozen dit in de mineralenbar te doen, omdat het helpt om een onprettige omgeving voor parasieten te maken. de microscopische kleine schelpjes, zijn scherp en daarmee onprettig voor een parasiet om te blijven, dit geldt zowel in de darmen, maar b.v. ook voor luizen tussen de haren op de huid. Daarnaast zorgt silicium ervoor dat voedseldeeltjes niet klonteren zodat de voedselopname optimaal is. Diatomeeënaarde kan dus zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Daarnaast kun je het zonder beperking langere tijd aan je paard voeren.

  • VEENDRENK

Veendrenk is een bodem product van lobbig veen dat bestaand uit verteringsresten van honderden verschillende bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten. Het bevat in zeer kleine hoeveelheden mangaan, koper, zink silicium en andere sporenelementen. De humus uit deze veendrenk werkt sterk absorberend en bind gifstoffen, die vervolgens worden uitgescheiden. 


Ik maak de emmers aan met een dag hoeveelheid voor 1 paard en daar moeten ze dus samen mee doen. (dit om overconsumptie te voorkomen) 


Over de schrijver
Henk
Door

Henk

op 14 Jun 2022

Heel interessant Heidy, super dat je dit gedeeld hebt

Reactie plaatsen