14 juni 2022 

Wat groeit en bloeit er op de Abma Hoeve

Per kwartaal houd ik bij wat er groeit en bloeit bij ons én tevens waar je het voor kan inzetten. Dit is geen feit, maar wel hoe ik het eventueel gebruik (aanbied aan de paarden) Let op; onderstaande informatie is van internet verzameld en informatie uit verschillende boekjes. (zie je tekst dat "van jou is" en zou je graag een bronvermelding willen? Stuur je me dan even een mailtje, ik vermeld je graag.)

Planten, kruiden en bomen - Maart - April

Meidoorn (loopt nu net uit)  is goed voor de bloeddruk, gunstige invloed op de bloedsomloop en bevordert de doorbloeding. Daarom staat Meidoorn bekend als HarteKruid! Meidoorn voor oudere paarden een waardevol kruid zijn bij extreme weersomstandigheden (hitte of kou). Meidoorn heeft een goede invloed op de spijsvertering.

Kleine pimpernel bevat veel vitamine C, werkt bloedstelpend. De verse wortel werkt ontstekingsremmend.

Chicorei (weetje witlof) Zon minnende diep wortelende plant met hemelsblauwe bloemen. de bladeren bloemen en wortels zijn eetbaar en hebben een positieve werking op de spijsvertering, versterkt oa de nieren en lever.
 prachtige plant die zowel in je kruidentuintje als in een extensief graslandje kan groeien.

Venkel planten hebben een positieve werking op de spijsvertering, vooral de zaden werken darmgas verdrijvend. Op de luchtwegen heeft de plant een verzachtende werking, en bovendien een slijmoplossende en los makende werking.
 De bladeren zijn gewoon eetbaar maar het zijn vooral de zaden die geneeskrachtig zijn.
 Zelf vind ik het ook lekker voor een thee, de smaak is zoet en anijsachtig.

Wilde Peen (groeit bij ons o.a. bij de populier) is een voedzame plant met veel gezonde stoffen zoals caroteen, vitamine B en C en kiezelzuur, ijzer en sporenelementen arsenicum, kobalt, koper en nikkel. Peen helpt uitwendig bij brandwonden en zweren. Inwendig is wilde peen met name goed voor de spijsvertering. Het verhoogt de galproductie, ontgift en verbetert de opname van voedingsstoffen.

Ook werkt het tegen darmparasieten, darmgassen en diarree. Het is een detox, het drijft afvalstoffen uit het lichaam. Paarden eten wilde peen graag. De doelsoort wilde peen groeit alleen in weiden met een goede bodembalans en komt met name voor op de matig droge tot droge klei- en zandgronden.

Kaasjeskruid bevat een groot aantal slijmstoffen. Deze slijmstoffen kunnen ontstekingsremmende, verzachtende en spijsverteringseffecten hebben bij dieren.

Paarse en Witte dovenetel 

Deze plant, die in wit, paars en geel voorkomt, werkt bloedzuiverend en versterkend. Ze zijn een gezonde snack voor paarden die te kampen hebben met problemen aan de luchtwegen, zoals bronchitis en ontsteking, omdat het een ontstekingsremmende en verzachtende werking heeft op de slijmvliezen. Deze plant heeft een positief effect op de huid: ideaal dus voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok, CPL, etc.

Dankzij de histamine die Witte dovenetel bevat, kan er een allergische reactie ontstaan, maar net daarom wordt deze plant ook ingezet als preventieve ondersteuning bij allergieën.

Bevat slijmstoffen, bitterstoffen, looistoffen, vitamine B, C, histamine, kalium, etc.

Tip: Heb je jezelf geprikt aan brandnetels? Wrijf dan witte dovenetel door je handen, en op de gevoelige zone, dit dooft namelijk de prik!

Robertskruid (centyhill)  

Robertskruid is volledig behaard en kan je herkennen aan de rode stengel. Deze geneeskrachtige plant heeft een suiker regulerende, krampstillende en samentrekkende werking, waardoor deze gebruikt kan worden bij diarree en bloedingen. Kan gebruikt worden bij ontstekingen aan de mond en ogen.

Bevat veel vitamine C, looistoffen, tannine, bitterstoffen en etherische olie.

Brandnetel draagt bij aan een goede afvoer van afvalstoffen, ondersteunt de bloedsomloop en helpt bij lichte gewrichtspijn. De aanwezigheid van vitamine C en ijzer maken het kruid zeer geschikt om de bloedwaarde te optimaliseren. (gedroogd)

Kleefkruid is de perfecte ondersteuning voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok, en chronisch progressief lymfoedeem (CPL).

Dit kruid blijft niet enkel aan je kledij of aan de vacht van dieren hangen, het voert ook afvalstoffen uit je paard zijn lichaam af. Daarnaast helpt het bij ontstekingen, weefselherstelling en jeuk en heeft het een bloedzuiverende werking.

Bevat flavonoïden, cumarine, organische zuren, bittere iridoïden en meer.

Madeliefje

Een eerste voorbeeld van gezonde kruiden voor je paardenwei is het madeliefje (Bellis perennis). Dit is een heel bekende soort die relatief weinig eisen stelt aan de groeiplaats en goed tegen begrazing kan. Madeliefjes zitten boordevol vitaminen en mineralen zoals vitamine C, calcium en magnesium.

Wat bijzonder is, is dat het madeliefje eigenlijk dezelfde eigenschappen heeft als Arnica, maar echter niet zo bekend is. Uitwendig helpt het bij blauwe plekken en verstuikingen.

Madeliefje werkt rustgevend op zenuwachtige paarden, is weerstand verhogend en stimuleert herstel van de darmflora. Daarnaast is het ook ontstekingsremmend en positief voor de bloedsomloop. En je kan het zelf ook eten, bijvoorbeeld door de sla of garnering van soep!.

 Paardenbloem bevat veel calcium, ijzer, koper en vitaminen. De plant heeft een bloed reinigende werking en lever en nieren worden erdoor geactiveerd. (plassen) het verlaagt de bloedsuikerspiegel en verhoogd daarnaast ook de weerstand, waarvan paarden met zomereczeem en/of andere klachten baad zullen hebben.

In het voorjaar kan je de bloemen plukken en verse bladeren voeren. In het najaar kan je wortel uitgraven, waar dan alle krachten in opgeslagen zitten.

Bevat bitterstoffen, vitamine B1, B2, B3, C en bètacaroteen, flavonoïden, calcium, magnesium en meer.

Duizendblad wordt door paarden over het algemeen graag gegeten. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten. Duizendblad is rijk aan etherische oliën, die de plant de karakteristieke kruidige geur geeft.

Smalle weegbree is rijk aan kalium, koper, ijzer, silicium en calcium.  is een voedzame plant die vitamine A, B, C, alle mineralen en enzymen bevat. Paarden eten deze soort graag.

Hij helpt bij ontstekingen, doodt en remt de groei van verkeerde bacteriën en werkt verzachtend bij bloedende wonden. Daarnaast helpt het bij eczeem. Inwendig helpt het tegen slijm in de luchtwegen bij verkoudheid of bronchitis. Daarnaast is het goed voor de nieren en werkt het verlichtend bij ontsteking van het maagslijmvlies en ontspant het bij krampen. Goed dus voor paarden die gevoelig zijn voor maagzweren!

Bomen

Kroosboom, ongeschikt maar ongevaarlijk voor paarden.

Zwarte Els Bloed verdunnend, pijnlijke gewrichten, anti allergisch, voor blaas nier en luchtwegen, - knop en blad

Es Anti stress, zuiverend voor de huid, koortswerend, - knop en blad

Iep anti parasitair - blad

Populier voor bloedcirculatie, vocht afdrijvend, tegen nervositeit, - knop en blad

Schietwilg.  Anti reumatisch, pijnstillend, koortswerend, bloed verdunnend.

Knotwilg en treurwilg zie boven, schietwilg.

Over de schrijver
Reactie plaatsen